woensdag 10 april 2013

Leermiddelen in het MBO - Kennisnet/saMBO-ICT

Door: Willem Jan van Elk

De leermiddelen keten is in het liMBO project gestandaardiseerd. Er wordt uitgegaan van 1 identiteit voor de hele keten. Dit is op dit moment de identiteit van de instelling. (Zou het niet mooi zijn als leerlingen met hun Eigen Identiteit (hotmail, facebook, liveID) kunnen inloggen? Dan kun je ook licenties eenvoudig meenemen als je naar een andere instelling gaat!)


Binnen het MBO betalen studenten gemiddeld 300 euro voor de leermiddelen van hun studie. 50% daarvan zijn nog steeds fysieke boeken. Overigens: veel studenten vinden boeken ook echt prettig (aldus iemand uit de zaal, maar we geloven het gelijk!). Opvallend is, dat instellingen niet onderhandelen over de prijs die studenten moeten betalen. Hebben we daar geen verantwoordelijkheid in al is het niet onze portemonnee?

Het project heeft ook vergezichten opgeleverd. Deze houden rekening met de technologische ontwikkelen die we eraan zien komen (cloud computing!). Due vergezichten varieren van 'de student aan zet' tot het volledig ontzorgen van de student door de instelling.

Jan Bartling slingert de discussie aan over wat we gezamenlijk kunnen doen. Willen we daar gezamenlijk regie op voeren? Er lijkt -behalve docenten- niemand verantwoordelijk te zijn voor leermiddelen. Ook binnen de MBOraad niemand. Jan stelt nogmaals de vraag wat we gezamenlijk moeten doen. De zaal vindt het lastig... Misschien is het een idee om het mbocloud toekomstbeeld uit te voeren ;) Jan: "Lees de documenten die zijn opgeleverd en kauw daar eens op, praat er binnen je instelling over."

p.s. Je vindt de interessante documenten die zijn opgeleverd door het project op de saMBO-ICT website!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten