woensdag 10 april 2013

MBO Cloud

Wat is nu eigenlijk de Cloud.
Zijn er voor- en nadelen.

Applicaties zijn schaalbaar en elastisch volgens een filmpje wat wordt getoond. Als we het filmpje moeten geloven, hadden we gister al met Cloud moeten beginnen. Je hebt alleen nog een browser nodig en uiteraard veel internet toegang. Alle andere zaken lijken de deur uit te kunnen.Gelukkig relativeert Leo Bakker dit beeld al weer heel snel en hij geeft aan dat we op weg zijn de nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Kennisnet heeft daar inmiddels de nodige informatie over beschikbaar. Nieuw is het natuurlijk ook niet, want dropbox  / skydrive zijn al wijd verspreid. We hebben ook al deelnemers registratie- en HRsystemen in gebruik die uit de Cloud komen. Het lijkt erop dat de Cloud ons stiekem aan het overkomen is.

Er zijn ook nadelen / uitdagingen, het is namelijk allemaal gestandaardiseerd. Je moet andere vaardigheden in huis halen, want het gaat nu om goede contracten en een exit strategie. Serieus nadenken over onderlinge relaties en uitwisseling tussen systemen zijn uiteraard een must, waarbij informatiemanagement goed geïmplementeerd moet zijn. De grootste uitdaging ligt wellicht in de vraag,  wat gaan mijn IT mensen straks doen ?? Er komt tijd vrij om ons meer te richten op het gebruik van ICT binnen onze organisaties.

Weten we nog waar deze gegevens eigenlijk echt staan. Moet je dat eigenlijk wel willen weten?
Nieuwe uitdagingen liggen er ook op het vlak koppelingen. Een duidelijke strategie i.c.m regie is de uitdaging van vandaag. ING maakt het op dit moment heel duidelijk dat het internet ook gewoon plat kan gaan. Er zijn aanbiedingen om voor een paar euro een toetsomgeving van een ROC gewoon even plat te leggen. Dat is inmiddels ook al realiteit.

We moeten dus samen aan de slag met de cloud, want ieder voor zich is zonde van de energie.
Dat past overigens ook goed bij een van de opmerkingen van John van der Vegt tijdens de keynote

Vanuit Sambo_ICT worden onderstaande activiteiten vormgegeven.
  • Samen naar de markt, ook om de achterblijvers vwb cloud ontwikkeling mee te krijgen.
  • Samen ontwikkelen / aanbieden.
  • Elkaar helpen

Kennisnet en Surf helpen door:
  • Processen te faciliteren
  • Kennis te ontsluiten
  • Advies te verzamelen

Sambo-ICT heeft op dit moment een uitgebreid programma lopen rondom dit onderwerp.
http://www.sambo-ict.nl/themas/it-functie/cloud-computing/

Presentatie van Leo Bakker en Maaike Stam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten