woensdag 10 april 2013

Mind the (IT) gap

Er dreigt een tekort aan goed opgeleide ICT medewerkers. ROC Rijn IJssel is in samenwerking met HP (je weet wel, van de printers) begonnen om dit gat op te vullen.

De ICT sector werft, maar vindt niet de juiste mensen. Eén van de problemen is de zeer snel veranderende ICT-markt. Jongeren werken wel veel met ICT, maar pakken niet door naar een professioneel niveau.

Om studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, is het vooral van belang dat zij beschikking over skills, die ook daadwerkelijk gevraagd worden. Vaardigheden en kennis om een lokaal netwerk te beheren is nog maar van weinig belang, organisaties zoeken naar experts in de cloud of specialisten in "big data".
Door academische varianten van industriële certificering te kiezen, kan de aansluit worden verbeterd. Door samen te werken met HP wordt gekozen voor actuele certificering, die herkenbaar is voor de markt, zoals HP ATA en MS Office.
Ondanks de samenwerking met HP, is er geen afhankelijkheid van deze leverancier. Ook voor bijvoorbeeld certificering in CISCO producten, blijft alle ruimte bestaan.

Ook door de studenten wordt het traject als positief ervaren. Hoewel zij de uiteindelijke toetsing als zwaar hebben ervaren. De testomgeving sloot in hun beleving te weinig aan bij het oefenprogramma dat zij hebben doorlopen.

Naast aandacht voor de techniek, wordt bij Rijn IJssel ook aandacht besteed aan ondernemersvaardigheden. Zo zijn studenten bezig met bepalen van strategie voor het gebruik van Google Adwords. Juist deze combinatie van IT skills met ondernemersvaardigheden, zou wel eens heel succesvol kunnen zijn in de toekomst. Genoeg ruimte dus om gaten op de markt te vullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten